Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 111 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Український ринок проектів з відновлюваної енергетики цікавий для інвесторів з Туреччини

Переглядів: 2629
05.04.2017 - 06:27

23 березня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч з представниками великих турецьких компаній: Global Investment Holdings – потужною інвестиційною компанією, серед основних напрямів роботи чимале місце займає відновлювана енергетика, а також Tres Energy, що інвестує та реалізує проекти з когенерації та тригенерації.

"Ми тісно співпрацюємо з місцевою владою і минулого року відібрали понад 70 інвестиційно-привабливих розроблених проектів з відновлюваної енергетики. Половина з них – це виробництво біогазу з побутових відходів, решта – когенерація з альтернативних джерел енергії, сонячна та вітроенергетика», - у ході перемовин розповів Голова Агентства та запевнив турецьку сторону, що кожен регіон України має значний обсяг ресурсів для виробництва чистої енергії. Якщо говорити про встановлення когенераційних установок, то в деяких регіонах агрокомпанії запевняють у готовності забезпечити стале постачання необхідного обсягу біомаси.

С.Савчук підкреслив, що особливо цікавими для фінансування можуть бути проекти із встановлення когенераційних установок на біомасі. За фінансовою моделлю, яку розробило Агентство, окупність установки 5 МВт електричної потужності та 13 МВт теплової потужності складе близько 3,5 роки, адже інвестор зможе продавати вироблену електроенергію за одним з найбільших у Європі "зеленим" тарифом у 12,4 євроценти/кВт*год, а тепло подавати у мережу міста. 

Під час зустрічі Голова Агентства також ознайомив турецьку сторону із станом розвитку відновлюваної енергетики в Україні, розповів про амбітні цілі у цій сфері та  акцентував увагу на створених у 2015 році сприятливих умовах на електрогенерації з чистих джерел, особливо біомаси. Сергій Савчук підкреслив, що Агентство продовжує активно займатися законодавчою роботою і вже цього тижня прийнято Парламентом розроблений спільно з Держенергоефективності закон, який дає інвесторам чітко визначений на законодавчому рівні тариф на виробництво тепла з альтернативних джерел. Для інвесторів – це додаткова гарантія повернення вкладених у проекти коштів.

У ході розмови турецька сторона зацікавилася особливістю впровадження «зелених» проектів в регіонах країни та наявністю необхідних для цього ресурсів.

Також, сторони обговорили законопроект про ринок електроенергії, який передбачає встановлення «зеленого» тарифу на спалювання побутових відходів. Днями законопроект схвалено Комітетом ВРУ з питань ПЕК та вирішено рекомендувати Парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому. Якщо його буде прийнято Парламентом, то в країні відкриється новий ринок виробництва електроенергії з побутових відходів.

Загалом, сторони домовилися обмінюватися актуальною інформацією щодо ринку відновлюваної енергетики як в Україні, так і в Туреччині. У свою чергу, турецька сторона ознайомиться із низкою розроблених в Україні проектів, в які можна залучати інвестиції.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

23 березня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч з представниками великих турецьких компаній: Global Investment Holdings, Tres Energy23 березня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч з представниками великих турецьких компаній: Global Investment Holdings, Tres Energy