З настанням літньої спеки в рази збільшується ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Ці захворювання виникають внаслідок потрапляння в організм людини різноманітних мікробів, які в великій кількості розвиваються в продуктах харчування, воді, на овочах і фруктах, предметах домашнього вжитку. Дуже часто їх наявність не впливає на смакові якості харчів.
Отже, щоб не зіпсувати літні дні собі і своїм близьким необхідно пам’ятати про те, що навіть дуже корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна.
Не купуйте на стихійних ринках, з відкритих вітрин, лотків, транспортних засобів, з рук риби і рибопродуктів, м'яса і м’ясопродуктів, молока і молокопродуктів, кондитерських виробів з кремом, кулінарних виробів.
В умовах літньої спеки вище зазначені харчові продукти швидко псуються і вживання таких продуктів, в кращому разі, може закінчитись лікарняним ліжком. Чинниками передачі кишкових інфекцій також є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, забруднені водою при поливі городів або руками хворих, які їх збирають та продають. Отже, будьте уважними, обережними і упередженими при виборі та вживанні харчових продуктів.
Особливу увагу якості продуктів харчування потрібно приділяти під час відзначення свят з великою кількістю учасників. Тут велике значення мають термічна обробка, терміни та умови зберігання продуктів та готових страв.
Характерні ознаки захворювання
- нудота,
- блювання,
- біль в животі,
- рідке випорожнення, інколи з домішками слизу і крові,
- підвищення температури.
Особливо небезпечні кишкові інфекції для маленьких дітей. У них зневоднення та інтоксикація, які виникають внаслідок інфікування, розвиваються дуже швидко.
Засоби попередження кишкових інфекцій дуже прості:
- Постійно дотримуйтесь чистоти рук, посуду, помешкання;
- Споживайте лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно та ретельно приготовлені страви;
- Вживайте лише бутильовану або кип’ячену воду;
- Змалечку навчайте дітей правилам безпечного харчування та особистої гігієни. Дорослим також треба слідкувати, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти, обов’язково мили руки після відвідування туалету.
У випадку перших ознак кишкового захворювання зверніться до найближчого лікувального закладу.
При погіршенні стану хворого НЕГАЙНО викликайте швидку допомогу.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! Самолікування небезпечне для здоров’я!
ЛИШЕ СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ПРОСТИХ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ВБЕРЕЖЕ ВАС ТА ВАШИХ БЛИЗЬКИХ
ВІД НЕПРИЄМНИХ СЮРПРИЗІВ
Останні статті на сайті
- Інструкція: як переглянути свою електронну трудову книжку
- Пільгові норми на оплату послуг з водопостачання та водовідведення
- Аналіз податкового ризику
- Щодо заповнення платіжної інструкції: реквізит «Фактичний платник»
- Щодо оподаткування ПДФО доходів нерезидента з продажу нерухомості
- Щодо добровільної сплати єдиного внеску
- Як фізичній особі подати заяву про включення до реєстру волонтерів?
- Продаж підакцизних товарів: код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у чеках РРО/ПРРО
- Пенсійне забезпечення окремих категорій працівників сільського господарства
- Як правильно заповнити платнику податків реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції у разі погашення податкового боргу