Бахмутська районна філія Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує про відповідальність виробника за якість та епідемічну безпеку готової продукції у сфері громадського харчування
У відповідності з п. 4.1 Державних санітарних правил (ДСП) 4.4.5.078 2001 "Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування" виробник зобов’язаний забезпечити постійний – не рідше одного разу на місяць - контроль виробництва за мікробіологічними показниками: готова продукція, напівфабрикати, вода, об’єкти довкілля.
Ці санітарні правила встановлюють мікробіологічні нормативи безпеки для здоров’я кулінарної продукції, виготовленої на підприємствах громадського харчування, і розповсюджуються на всі діючі підприємства громадського харчування, незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування, які повинні дотримуватись їх в повному обсязі.
Метою мікробіологічного контролю продукції підприємств громадського харчування є профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь мікробної природи серед споживачів.
Такий контроль за безпекою харчової продукції шляхом проведення мікробіологічних досліджень здійснюється в атестованій лабораторії Бахмутської районної філії ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України», ( м. Бахмут, вул. Сибірцева, 130).
Відреагували на обов'язковість виконання санітарних правил наступні заклади громадського харчування: ТОВ «Сільпо-Фуд»(магазин № 130 вул. Торгова,1),ТОВ «Український Рітейл» ( магазини «Брусничка» № 1280 вул. Свободи,7 та № 1311 вул. Ювілейна,69), закусочна «Піцанія», закусочна Усмішка», закусочна «Експрес», кафе «Нью-Йорк піца», кафе «Хуторок», кафе «Густо», кафе «Ізумі», закусочна «Лілія-К», закусочна «Оболонь», ресторан швидкого харчування «Крила», кафетерій «Шоколадниця»,О.В. чебуречна «Ізбушка», їдальня по вул. Маріупольській. Ними укладено договори щодо дослідження готової продукції та змивів з об'єктів довкілля у закладах. У випадку виявлення позитивних знахідок керівникам закладів даються рекомендації по негайному усуненню порушень санітарних правил. Згадані заклади знаходяться під нашим постійним контролем.
Також протягом останніх років аналогічний контроль здійснюють заклади, які організовують харчування учнів в загальноосвітніх навчальних закладах міста та району ( ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування», ТОВ «Школярик»).
Викликає здивування та стурбованість відмова більшості власників закладів швидкого харчування забезпечити контроль виробництва за мікробіологічними показниками. А саме такі заклади відвідує велика кількість населення міста та району, а також гості міста.
Також нагадуємо, що згідно ст.26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», наказом МОЗ України № 280 від 23.07.2002 року,працівники громадського харчування і торгівлі, професійна діяльність яких може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, повинні проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання. Бактеріологічні, паразитологічні дослідження та гігієнічне навчання проводить Бахмутська районна філія ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» ( вул. Сибірцева, 130 у м. Бахмут).
Останні статті на сайті
- Що треба знати роботодавцю про колективний договір
- Що таке система управління податковими ризиками?
- До уваги платників Донеччини! Як дізнатися нові ставки місцевих податків і зборів у 2025 році
- Щодо застосування РРО/ПРРО у разі відправки товарів експедитором
- Щодо нарахування та сплати плати за землю за земельні ділянки на яких розташовані (наявні) фортифікаційні споруди
- Які поля реквізиту «Призначення платежу» структурованого формату заповнюють платники при сплаті податків та єдиного внеску?
- На допомогу платникам податків: заповнення реквізитів платіжної інструкції «Призначення платежу» та «Отримувач»
- Суборенда земельної ділянки – хто є платником орендної плати
- Право на податкову знижку:оренда житла для внутрішньо переміщених осіб
- Де на вебпорталі ДПС можна знайти інформацію стосовно бізнес-партнерів?