Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"

Головне управління пенсійного фонду України


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 82 гостя.

ExportUA

18 вересня – Міжнародний день рівної оплати праці

Переглядів: 355
18.09.2024 - 17:06

Сьогодні, 18 вересня, відзначається Міжнародний день рівної оплати праці (International Equal Pay Day), присвячений важливості забезпечення рівності в оплаті праці для жінок і чоловіків. Цей день є нагадуванням про те, що, незважаючи на значні досягнення у сфері рівності, розрив в оплаті праці між статями все ще залишається актуальною проблемою. 

Згідно з даними ООН, у всьому світі жінки заробляють у середньому на 20% менше, ніж чоловіки за виконання однакової роботи. Така нерівність впливає на всі аспекти життя, від доступу до освіти та медичних послуг до можливостей кар'єрного зростання і пенсійного забезпечення. 

У цей день організації, уряди та громадські рухи закликають до посилення зусиль, спрямованих на подолання розриву в оплаті праці. Важливими кроками у цьому напрямку є впровадження прозорих процедур нарахування заробітної плати, підтримка жінок у лідерстві та кар'єрі, а також створення умов, що сприятимуть балансу між роботою та сім'єю. 

Україна також долучається до цієї ініціативи, адже питання рівної оплати праці є невід'ємною частиною демократичного розвитку держави та її прагнення до європейських стандартів. У цьому контексті важливу роль відіграє Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року, ухвалена урядом України 15.09.2023. Мета — до 2030 року досягти скорочення гендерного розриву в оплаті праці з 18.6% до 13,6%. Стратегія передбачає комплекс заходів, спрямованих на усунення структурних перешкод, що заважають жінкам отримувати справедливу оплату за свою працю, та створення умов для сталого розвитку національної економіки. 

З 18 вересня Міністерство економіки спільно з ООН Жінки та за підтримки Офісу першої леді та Уряду Швеції розпочинають втілення національної інформаційної кампанії «Звісно, зможеш!». Її мета — сприяти подоланню гендерних стереотипів щодо професійного розвитку жінок, привернути увагу до проблеми гендерного розриву в оплаті праці між чоловіками і жінками, а також закликати до спільних зусиль щодо підтримки професійної реалізації жінок та їх рівного представлення в будь-якій сфері. 

Джерела: https://www.kmu.gov.ua/news/skorochennia-hendernoho-rozryvu-v-oplati-pratsi-z-186- do-136-ta-start-natsionalnoi-kampanii-zvisno-zmozhesh-iak-ukraina-rukhaietsia-do- ekonomichnoho-upovnovazhennia-zhinok-u-chasy-velykoi-viiny; 

https://www.facebook.com/photo?fbid=932448105592721&set=a.29189422964811...

Останні статті на сайті