Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 108 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

В Україні «помолодшав» рак молочної залози

Переглядів: 4506
20.10.2016 - 11:47

20 жовтня Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської міської ради залучився до проведення Всеукраїнського Дня боротьби з раком молочної залози. Були організовани куточки з інформацією про хворобу, а медичні працівники в бесідах з пацієнтами наголошували на своєчасному та регулярному обстеженні.

Рак молочної залози в Україні «помолодшав» – тепер його діагностують у жінок не лише після 50, а починаючи з 24-річного віку. Про це повідомив генеральний директор клініки «Інновація» Павло Гриневич на прес-конференції «Профілактика раку молочної залози – обов'язок кожної жінки», передає Укрінформ.

За словами Гриневича, статистика цієї хвороби в Україні не радує: щорічно діагностується більше 16 тис. випадків.

«Це означає, що кожну годину двом жінкам ставлять діагноз раку молочних залоз, і щогодини одна з них помирає від цього захворювання», – зазначив Гриневич.

Він підкреслив: раку не потрібно боятися – технології діагностики та лікування цього захворювання постійно прогресують і навіть дозволяють зберегти орган, уражений раковими клітинами.

А директор Національного інституту раку Ігор Щепотін на онлайн-конференції в прес-центрі АиФ.иа підтвердив, що рак молочної залози різних стадій можна вилікувати в українських клініках.

За його словами, в лікуванні раку грудей першій стадії в Україні досягають успіху в 92-94% випадків захворювання. І все завдяки оперативному втручанню, внаслідок чого лікарям вдається зберегти молочну залозу. Якщо говорити про другу стадію захворювання, то в 70% випадків жінка позбавляється від цієї недуги. Ігор Щепотін відзначив важливість своєчасного виявлення ракової пухлини. Жінкам доцільно регулярно звертатися до лікарів для профілактичних оглядів. Також важливе значення має самостійний огляд. Кожен день перед тим, як приймати душ, необхідно перед дзеркалом оглянути свої молочні залози. Якщо є підозра, що щось не так, обов'язково зверніться до фахівців.

«Якщо жінка самостійно виявила рак, значить, це не рання стадія, – констатує глава Національного інституту раку. – Ранній рак визначають за допомогою спеціальних інструментів. Для молодих жінок – це УЗД, абсолютно нешкідливе. Цей метод допомагає діагностувати пухлину 1-2 мм. Не тільки побачити, але і гістологічно підтвердити».

Варто також зазначити, що рак молочної залози відрізняється агресивним ростом і здатністю активно метастазувати. Тому ні в якому разі не можна затягувати з походом до лікаря щоб позбавитися від зайвих думок щодо патології молочної залози, переконайтеся у лікаря, що ви абсолютно здорові і порадьте зробити це своїм дорослим дочкам, матерям, сестрам, подругам.

Вчені давно опублікували факти, які доводять, що наше здоров'я на 50% залежить від способу життя. Гінеколог-мамолог медичного центру «Мати і Дитя» Соколова М.Г. рекомендує взяти на замітку прості й дієві способи поліпшити своє здоров'я:

  • Рухайтесь! 150 хвилин помірної фізичної активності на тиждень (ходьба в середньому темпі, йога) - ваш мінімум або 75 хвилин інтенсивного фізичного навантаження.
  • Виключіть червоне м'ясо з раціону.
  • Обмежте алкоголь одним келихом вина в день (пропустити 6 днів і випити пару пляшок в п'ятницю ввечері – не підійде)
  • Дотримуйтесь правила «світлофора». Намагайтесь вживати фрукти, овочі та зелень п'яти різних кольорів щодня. Бажана кількість - від двох з половиною чашок сирої рослинної їжі в день.
  • Слідкуйте за своєю вагою.
  • Народжуйте дітей! Ризик РМЗ у тих хто не народжував вище на 30% за даними Міжнародного агентства з вивчення раку. Бажано, щоб перші пологи відбулися до 30 років.
  •  Годуйте дитину грудьми хоча б 12 місяців. Кожні 12 місяців лактації знизять ваш індивідуальний ризик цієї недуги майже на 5%!
  • Уникайте нічного сидіння біля комп'ютера або телевізора. Мелатонін виробляється вночі і допомагає імунній системі знищувати пухлинні клітини. Освітлення ночами перешкоджає нормальному синтезу мелатоніну – еволюційно ми запрограмовані на нічний сон у темряві. Саме з цієї причини робота в нічні зміни розглядається як фактор ризику розвитку пухлин молочної залози. Оптимальна тривалість нічного сну повинна становити не менш семи годин.
  • Не паліть! І активне, і пасивне куріння підвищують ризики захворювання.
  • Відвідуйте лікаря. Виконане один раз на рік профілактичне обстеження грудей допоможе вберегтися від серйозних неприємностей. Лікар порекомендує, який метод додаткового обстеження підійде Вашій ситуації в залежності від віку, прийнятих ліків, щільності молочної залози. Як правило, до 40 років вище інформативність УЗД молочних залоз, а після 50 – мамографії. Але нюанси кожного конкретного випадку повинні оцінюватися під час лікарської консультації індивідуально.

 

Пам'ятайте, на кону стоїть не тільки Ваше здоров'я, але і Ваше життя.

 

20 жовтня ЦПМСД Бахмутської міської ради залучився до проведення Всеукраїнського Дня боротьби з раком молочної залози. Були організовани куточки з інформацією про хворобу, а медичні працівники наголошували на своєчасному та регулярному обстеженні. 20 жовтня ЦПМСД Бахмутської міської ради залучився до проведення Всеукраїнського Дня боротьби з раком молочної залози. Були організовани куточки з інформацією про хворобу, а медичні працівники наголошували на своєчасному та регулярному обстеженні.

Останні статті на сайті