Бахмутське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє:
На території Донецькій області зареєстровано за 9 місяців 2021 року 5 випадків отруєння дико рослинними грибами. В м. м. Волноваха, Курахове, Торецьке по одному випадку отруєння грибами, у тому числі у м. Бахмут за минулий період 2021 ріку дико рослинними грибами отруїлись 2 дорослих людини. Гриби збиралися у лісосмузі біля населених пунктів.
З початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дико рослинними грибами. За інформацією станом на 10 вересня 2021року, в Україні вже зафіксовано 12 випадків отруєння дико рослинними грибами. В зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дико рослинними грибами - шестеро осіб, у т. ч. п'ятеро дітей, двоє з них померли (4 і 12 років) - зареєстрували у Вінницькій області. У Полтавської області зареєстровано три випадки, постраждали три людини, в Житомирській області - два випадки, постраждали три людини, в Хмельницькій - два випадки, постраждали чотири людини. По одному випадку отруєння грибами зареєстрували у Волинській (постраждало п'ять осіб), Миколаївській (три людини), Рівненській (дві особи), Запорізькій (одна людина) і Львівській (одна людина) областях.
Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:
- найкраще відмовитися від споживання дико рослинних грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Останні статті на сайті
- Щодо добровільної сплати єдиного внеску
- Як фізичній особі подати заяву про включення до реєстру волонтерів?
- Продаж підакцизних товарів: код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у чеках РРО/ПРРО
- Пенсійне забезпечення окремих категорій працівників сільського господарства
- Як правильно заповнити платнику податків реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції у разі погашення податкового боргу
- Платники з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства: новостворені підприємства
- Нові вимоги та порядок подання звітності № 1-ВП та № 1-ОП
- Зупинення реєстрації помилково складених податкових накладних: подання письмових пояснень
- Граничні строки реєстрації податкових накладних в ЄРПН протягом дії воєнного стану
- Особливості складання податкової звітності з ПДВ: звітний період жовтень 2024 року